Paranoten: lekker en gezond!

Houd jij van noten? Dan moet je zeker de paranoot eens proberen. Deze grote, amandelvormige noten zijn heerlijk vol en romig van smaak. Ze worden dan ook vaak als snack tussendoor gegeten. Niet zo vreemd, want naast deze heerlijke smaak zitten ze ook nog eens boordevol goede voedingsstoffen. Paranoten kopen? Zeker doen!

Enkele weetjes

De paranoten worden ook wel brazil nuts genoemd. Ze zijn dan ook afkomstig uit Zuid-Amerika. Daar groeien ze aan een paranotenboom, welke er zo’n 10 tot 25 jaar over doet om vruchten te krijgen. In deze harde vruchten vind je ongeveer 10 tot 25 paranoten. De noten worden nauwelijks geteeld. Ze worden veelal in het wild verzameld, waarna ze verwerkt worden tot de noten die wij in de winkel of op de marktkraam kopen.

Elke dag een handje vol noten

Noten zijn gezond. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen. Ook paranoten zijn gezonde noten. Ze bevatten onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen. Wil je echt gezond genieten van deze noten, dan worden de rauwe, ongezouten paranoten aangeraden. Deze zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen goede voedingsstoffen. Een handjevol per dag van deze noten is al voldoende om de positieve gezondheidseffecten van de noten te ervaren. 

Paranoten in de keuken

Paranoten als lekker tussendoortje is natuurlijk een goed idee, maar wist je dat de noten ook kunt verwerken in verschillende gerechten. Net als andere noten, is de paranoot ook een geweldige toevoeging voor salades. Het geeft je salade net even wat meer bite en zorgt voor een verrassende twist. Daarnaast kun je de noten ook gebruiken in taarten, koekjes en broden. Je vindt deze noot ook terug in verschillende ontbijtgranen mixen en als extra toevoeging van je muesli of zuivelontbijt, is de paranoot ook erg geschikt. Maar het meest verrassend van allemaal is toch wel de soep van paranoten. Naast paranoten voeg je ook hazelnoten, witte wijn, chorizo, boter, bloem, bouillon, slagroom en eierdooiers toe en breng je het op smaak met peper, zout en koriander. Zo krijg je een heerlijke romige soep wat erg lekker is met stokbrood en kruidenboter.

Waar koop je deze noot?

Noten kun je bijna overal kopen. In de supermarkt, bij de marktkraam, bij de delicatessenwinkel en ook online. De noten van de supermarkt bevatten vaak extra toevoegingen om ze langer te kunnen bewaren. Op de marktkraam en bij de delicatessenwinkel, vind je vaak de echte onbewerkte noten. Deze zijn heerlijk vers. Ook online kun je verse paranoten kopen. Ook deze zijn van geweldige kwaliteit en smaken heerlijk!

Plaats een reactie